widgetBukan blog mencari populariti terpulang individu sendiri menilai dengan kewarasan akal,Gerak hati luahan rasa aku disini.Terima Kasih singgah

Sunday, July 15, 2012

Rotavirus -Gejala ringan pembawa maut

AWAS... kanak-kanak paling mudah dijangkiti.
AWAL tahun lalu, negara digemparkan dengan kematian dua kanak-kanak di Tapah, Perak akibat Rotavirus yang disebarkan melalui air menyebabkan Akut Gastroenteritis (AGE).
Simptom awal yang berlaku kepada kanak-kanak berkenaan adalah muntah, cirit-birit, demam dan mengalami dehidrasi teruk.FotoFotoFoto
Tiada siapa menyangka simptom ‘ringan’ itu sebenarnya mampu membawa maut, terutama kepada kanak-kanak berusia bawah lima tahun.

Perunding Perubatan Pediatrik, Gastroenterologi dan Hepatologi, Hospital Pantai Kuala Lumpur, Dr Chan Pei Fan berkata, Rotavirus adalah penyebab utama kes dehidrasi dan cirit-birit teruk di kalangan bayi dan kanak-kanak, sama ada di negara membangun mahupun maju.

“Rotavirus adalah sejenis virus yang mudah berjangkit dan boleh kekal beberapa jam di atas kulit manusia, malah mampu bertahan beberapa hari atas objek keras dan kering.

“Ia mudah merebak melalui air dan sangat cepat. Secara spesifik, ia adalah punca hampir separuh kes cirit-birit serius di kalangan kanak-kanak,” katanya ketika ditemui di ibu negara, baru-baru ini.

Di kalangan kanak-kanak berusia kurang lima tahun pula, Rotavirus menyebabkan 125 juta kejadian gastroenteritis yang memerlukan penjagaan di rumah, 25 juta lawatan ke klinik, dua juta dimasukkan ke hospital dan 440,000 kematian hampir setiap tahun.

Chan berkata, Rotavirus memiliki lima strain (keturunan) merangkumi G1, G2, G3, G4 dan P1. Strain ini diketahui menyebabkan 90 peratus jangkitan Rotavirus yang dikesan pada kanak-kanak seluruh dunia dari 1989 hingga 2004.

Lazimnya, bayi dan kanak-kanak adalah golongan paling terdedah pada jangkitan Rotavirus kerana tabiat suka memasukkan jari atau mainan ke mulut.

“Jangkitan biasanya berlaku apabila kanak-kanak minum air atau makan makanan yang dicemari. Malah, ia boleh berlaku melalui permukaan atau mainan yang dicemari Rotavirus.

“Rotavirus boleh dipindahkan daripada seorang pesakit kepada pesakit lain atau melalui makanan. Kadangkala kanak-kanak yang kerap memasukkan mainan atau tangan ke mulut juga boleh berdepan risiko Rotavirus.

“Apabila kanak-kanak itu kerap muntah dan cirit-birit secara serentak, dia berisiko mengalami dehidrasi dan tentunya bahaya. Jika tidak menerima rawatan sepatutnya, dia boleh meninggal dunia,” katanya.

Meskipun ada yang terfikir membasuh tangan adalah jalan paling selamat dan mudah mengelak virus ini, Chan berkata, jawapannya ya dan tidak.

Ini kerana Rotavirus tahan lasak dan ada kalanya membasuh tangan saja tidak mencukupi. Malah, jangkitan boleh berlaku di kawasan bersih.

Beliau juga menolak tanggapan bahawa Rotavirus hanya berlaku di kalangan negara membangun. Hakikatnya, ia turut berlaku di negara maju.

“Ia berlaku di negara maju dan membangun tanpa mengira tahap kebersihan dan sanitasi. Kebanyakan kanak-kanak akan mengalami jangkitan Rotavirus sekurang-kurangnya sekali sebelum usianya lima tahun. Manakala majoriti kanak-kanak yang dijangkiti Rotavirus pula seawal usia enam hingga 24 bulan,” katanya.

Secara global, sebelum umur lima tahun, lebih 95 peratus kanak-kanak menderita penyakit Rotavirus. Malah di negara-negara membangun, cirit-birit dan muntah akibat rotaviras membunuh kanak-kanak hampir setiap minit.

Sementara itu, Pengarah Unit Pediatrik dan Neonatal (jangkitan penyakit dan kajian klinikal) Universiti Padova, Itali, Profesor Carlo Giaquinto berkata, kini pelbagai rawatan boleh didapati, termasuk vaksin, bagi mencegah Rotavirus.

“Di kalangan negara maju, banyak menggunakan alternatif vaksin sebagai pencegahan awal virus ini. Misalnya Finland, Austria, Jerman dan Sepanyol, yang mana mereka tidak dikenakan sebarang caj untuk tujuan berkenaan.

“Cara hidup kita sangat berbeza dengan dulu. Harus diingat, Rotavirus tiada musim untuk menyerang kerana ia boleh berlaku bila-bila saja.

“Ramai juga yang menyangka Rotavirus adalah penyakit baru, namun sebenarnya ia wujud sejak 1973 dan ditemui di Australia buat kali pertama,” katanya.


INFO
 • Ditemui kali pertama di Australia pada 1973.


 • -Boleh tersebar menerusi air.


  -Ia boleh hidup di atas tangan manusia dan mampu bertahan beberapa hari atas permukaan keras.


  -Rotavirus juga boleh kekal stabil dalam najis manusia sehingga seminggu.

 • Simptom terkena jangkitan Rotavirus


 • -Muntah, cirit-birit dan demam berpanjangan.


  -Tekanan darah dalam badan menurun.

 • Simptom


 • -Jika tubuhnya tidak boleh menerima sebarang cecair lebih daripada 24 jam.


  -Jika dia mengalami dehidrasi.


  -Jika dia muntah lebih daripada tiga jam.


  -Jangan beri dia sebarang ubat untuk memberhentikan cirit-birit, kecuali atas arahan doktor.

 • Langkah elak Rotavirus


 • -Sentiasa basuh tangan sebelum menyentuh makanan.


  -Masak air sehingga mendidih terlebih dulu sebelum diminum.


  -Elakkan berkongsi makanan dengan pesakit Rotavirus.


  -Orang ramai disaran memasak air walaupun menggunakan penapis air kerana Rotavirus boleh melepasi tapisan.


  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  Berbadan Dua

  Perkembangan Bayi Dari Bulan Pertama Sehinggalah Bulan Yang Kesembilan

  (Minggu pertama hingga minggu ke 16)

  Pada usia kehamilan kita seminggu iaitu setelah 8 hari selepas proses persenyawaan berlaku, blastocyst (kini mengandungi 200 sel) merembeskan mukus untuk memberitahu kehadirannya di dalam rahim.

  Masuk minggu ke-2, blastocyst menggelembung dan sel-sel mula berkembang dan terbahagi kira-kira 2 kali sehari sehinggalah pada hari yang ke 12 jumlahnya telah bertambah dan membantu blastocyst terpaut atau disauh dengan kukuh pada endometrium.

  Kemudian masuk minggu ke-3 selepas proses persenyawaan berlaku, saiz embrio terbentuk dan saiznya hanyalah sepanjang 0.08 inci/2 mm. Gen janin mula hendak membentuk dalam 3 lapisan benih(sel) daripada organ badan yang akan bergabung.

  Pada minggu ke-4 berikutnya, janin kita sudah mulai membentuk struktur asas manusia dimana sel-sel mula bergabung dan pada masa itu embrio sudah mulai memanjang kira-kira 1/4 inci / 6 mm.Pada masa ini sudah kelihatan pembentukan otak dan tulang belakang serta anggota lain seperti jantung yang mengepam darah ke paru-paru dan aorta (urat besar yang membawa darah daripada jantung).

  Embrio akan terus membesar sehingga pada minggu ke-5 didapati terdapat 3 lapisan iaitu ectoderm, mesoderm dan dan endoderm. Ectoderm adalah lapisan yang paling atas. Ianya akan membentuk sistem saraf pada janin tersebut yang seterusnya membentuk otak, tulang belakang, kulit serta rambut. Manakala lapisan mesoderm pula yang berada pada lapisan tengah akan membentuk organ penting yang asas iaitu jantung, buah pinggang, tulang dan organ reproduktif.

  Selain itu, kita perlu tahu bahawa dalam pembentukkan janin ini, sistem peredaran darah adalah yang pertama terbentuk dan berfungsi. Akhir sekali ialah lapisan endoderm iaitu lapisan paling dalam yang akan membentuk organ dalaman seperti usus, hati, pankreas dan pundi kencing.

  Kalau kita gambarkan saiz janin 6 mm itu hanyalah sebesar biji tembikai sahaja.

  Pada minggu ke-6, sekiranya pemeriksaan secara ultrasound dilakukan, kita akan dapat melihat janin sudah membentuk kepada dan badan. Biasanya getaran jantungnya juga sudah dapat dikesan.

  Setelah usia janin minggu ke-7, bentuk bayi semakin jelas terbentuk. Kepala bayi seolah-olah tertunduk dan berada dalam cecair ~ air ketuban atau amnotic sac yang akan memberikan keperluan tumbesaran bayi semasa dalam kandungan.

  Untuk pengetahuan, pada usia kandungan kita minggu ke-8, rupa bayi sudah mulai terbentuk antaranya pembentukan lubang hidung, bibir, mulut serta lidah. Matanya juga sudah kelihatan berada di bawah membran kulit yang nipis. Pada masa ini juga anggota tangan serta kaki juga terbentuk walaupun tidak berapa jelas lagi.

  Saiz bayi pada usia minggu ke-9 hanyalah sebesar sebiji anggur iaitu dalam saiz seinci. Pembentukan telinga sudah kelihatan pada masa ini. Dan yang paling mengembirakan bagi bakal ibu ialah pada saat inilah bayi kita sudah mulai mengerakkan anggota badannya. (Sudah boleh menggerakkan jejari tangan manakala jejari kakinya masih bercantum).

  Pada usianya masuk minggu ke-10, bayi kita sudah kelihatan seperti manusia yang lengkap. Pada minggu ini, payu dara puan akan sedikit membengkak kerana terdapat cecair oestrogen dan progesterone sebagai persediaan untuk menyusukan bayi kelak.

  Pada usia kehamilan minggu pertama - minggu ke 10, ibu yang hamil amat memerlukan zat besi. Dengan zat besi tersebut ianya dapat membantu ibu hamil untuk menghilangkan rasa loya, muntah-muntah serta alahan. Dengan zat besi yang mudah hadam juga dapat membantu tumbesaran janin. Antara sindromyang dapat dicegah atau dikurangkan dengan pengambilan zat besi ini ialah dapat mencegah demam, batuk, selsema,sejuk-sejuk, sakit kepala, sakit gigi dan lain-lain lagi. Paling penting ia juga turut membantu melancarkan aliran darah dan mencegah daripada masalah urat bersimpul di betis dan kaki serta menghilangkan letih dan lesu.

  Pada usia kehamilan masuk minggu ke-11, bayi dalam kandungan akan mulai suatu proses pertumbuhan yang pesat dan mula mengangkat kepala ke atas jauh daripada dadanya. Alat kelamin luar pula mula terbentuk tetapi masih kecil sehingga sukar untuk melihat jantinanya samada lelaki atau perempuan semasa membuat imbasan.

  Jadi menjelang minggu ke-12 iaitu usia kehamilan 3 bulan, kebanyakan wanita akan mula kelihatan tanda-tanda fizikal tentang kehamilannya. Sekarang bayi akan membesar dengan cepat. Saiz bayi dalam kandungan akan bertambah beberapa milimeter setiap hari. Wajahnya juga semakin jelas.

  Jari jemari kaki dan tangan mula terbentuk termasuk telinga dan kelopak mata. Berat bayi pada masa ini adalah kira-kira satu aun (28g) dan panjangnya dalam 8 cm.

  Risiko keguguran berkurangan pada minggu ke-12 kerana bayi semakin kukuh kedudukannya. Pada masa ini bayi dah boleh menguap, menggeliat, memusing badan tetapi kerana saiznya yang masih kecil kita tidak akan dapat merasakan sebarang pergerakan.

  Minggu ke-13, kepala bayi membesar dengan lebih cepat daripada yang lain-lain. Badannya juga semakin membesar untuk mengejar tumbesaran kepala. Berat bayi kita kini boleh mencecah kira-kira 30g. Kuku kaki dan tangan juga mula tumbuh. Pada masa ini puan mungkin akan mengalami perubahan ketara akibat perubahan hormon yang berlaku dalam badan. Sebagai contoh rembesan minyak menyebabkan wajah kita berbintik-bintik. Kita perlu banyak meminum air suam/masak serta membersihkan muka sekurang-kurangnya 2-3 kali sehari.

  Masuk minggu ke-14 degupan jantung bayi akan semakin kuat dan kita sudah boleh mendengarnya melalui ujian imbasan. Lajunya adalah 2 kali ganda kelajuan jantung kita. Pada masa ini bayi kelihatan kurus kerana belum terdapat lapisan lemak. Kulitnya juga sangat nipis sehingga kita dapat melihat saluran darahnya. Pada tahap ini juga biasanya ibu hamil akan mengalami masalah sembelit kerana pergerakan usus cenderung diperlahankan semasa hamil. Jadi elakkan daripada memakai pakaian yang ketat atau sendat agar puan-puan berada dalam keadaan yang selesa.

  Minggu seterusnya iaitu minggu ke-15, bayi kita sudah mampu menggenggam tangannya dan menghisap ibu jari. Kelopak matanya masih tertutup dan akan terus kekal sedemikian sehingga minggu ke-26. Walaupun begitu bayi boleh mengetahui perubahan cahaya ketika ini. Bayi kita juga sudah boleh menelan. Puan akan merasa perubahan ketara kerana garis pinggang kita akan mengembang dan jantung mula berdegup 20% lebih pantas kerana isipadu darah mengalir dalam badan telah meningkat.

  Jadi banyakkan senaman ringkas atau puan juga boleh melakukan aktiviti berenang untuk meringankan simptom kehamilan dan menyediakan stamina manjadi lebih kuat ketika proses kelahiran kelak.

  Minggu ke-16. Kehamilan puan kini sudah hampir 4 bulan. Pada masa ini badan kita perlu senantiasa sihat dan bertenaga. Bayi kita telah terbentuk sepenuhnya dan perlu diberikan nutrien yang secukupnya oleh plasenta. Bayi kita mula menerima nutrien dari plasenta sejak minggu ke-14. Kini bayi dalam kandungan telah mempunyai tulang yang kuat dan dia juga sudah boleh mendengar bunyi-bunyian untuk pertama kali.

  Jika anda fikir topik ini berfaedah kepada anda, ada baiknya anda kongsikan maklumat ini bersama rakan anda yang lain. Sila klik di sini untuk me-war-warkannya. mengandung.com
  SitiSyam..

  Menyambut cahayamata

  Menyambut kelahiran cahayamata

  pelbagai persediaan perlu dibuat. Biasanya bakal ibu dan bapa lebih menumpukan kepada persediaan barangan keperluan bayi manakala persediaan ibu dan bapa sering diabaikan. Dan kadang-kala hanya selepas bersalin baru membeli barang si ibu. Namun sebenarnya yang paling penting ialah persediaan fizikal, mental serta keperluan ibu itu sendiri selain keperluan bayi . Kehadiran cahayamata amat dinanti tetapi jika tidak bersedia tentu menjadi pengalaman yang sukar bagi kita.

  Tentu kita tertanya apakah yang diperlukan?

  Persediaan menyambut cahayamata

  1. Beli barangan keperluan ibu dan bayi

  Barangan boleh mula dibeli ketika mengandung 6 bulan ke atas dan sebaiknya sebelum 9 bulan. Kelahiran biasanya boleh terjadi 2 minggu awal dari tarikh jangkaan.

  Sediakan senarai barangan yang perlu dibeli agar tidak tertinggal

  (
  sila dapatkan disini).

  2. Persediaan mental dan fizikal

  Banyak bertanya dengan doktor, ibu bapa atau beli buku panduan.

  Hadiri kelas ante-natal yang disediakan oleh sesetengah hospital. 3. Senarai nama hospital untuk bersalin

  (
  sila dapatkan di sini)

  Pastikan anda telah mula membuat pemeriksaan pada bulan ke 8 di hospital pilihan anda. Biasanya pihak hospital swasta menetapkan syarat 2 atau 3 pemeriksaan terakhir mesti dibuat di hospital berkenaan.

  Bagi hospital kerajaan pemeriksaan perlu dibuat dari bulan ke 4.

  4. Beg ke hospital

  Sediakan beg ke hospital (boleh juga letakkan di dalam kereta) bermula bulan ke 8 mengandung atau lebih awal.

  5. Jika anda mempunyai anak, pastikan anda mempunyai tempat tinggal/penjaga untuk menjaga anak anda ketika ke hospital.

  kita mungkin bersalin pada waktu malam dan pasti anda tidak mahu bawa anak bersama kita.

  6. Simpan duit dari awal jika anda ingin bersalin di hospital swasta(bagi mereka yang tiada tanggungan dari pihak majikan) atau untuk kecemasan.

  7. Cari orang untuk menjaga anda ketika pantang samada ibu atau pembantu.

  8. Bagi Ibu bekerja perlu dapatkan tempat penjagaan bayi kita Memahami kehendak sebagai ibu bapa baru,  Ramai lupa tanggungjawab

  Ramai lupa tanggungjawab

  KUALA LUMPUR: Semakin ramai isteri lupa tanggungjawab mereka kerana sibuk mengejar kesenangan, terjebak dengan pergaulan bebas dan persekitaran sosial terbuka, sehingga terlanjur menceritakan aib suami kepada khalayak melalui laman sosial seperti Facebook dan Twitter.

  Timbalan Presiden Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM), Musa Awang (gambar) berkata, demi mendapatkan kedudukan ekonomi yang baik dan kukuh, isteri hari ini terpaksa berkerja untuk mendapatkan wang mencukupi bagi membeli barang dikehendaki.

  Menurutnya, isteri ketika ini tidak lagi bergantung kepada wang daripada saku suami, malah kadangkala suami tidak mampu memberikan kemewahan dimahukan isteri.

  “Namun, apabila isteri bekerja, berlaku pergaulan dengan rakan sekerja dan ada ketika pergaulan ini melampaui batas sehingga menyebabkan berlaku perbuatan nusyuz (ingkar) isteri terhadap suami,” katanya.

  Dunia

  Kekal Bahagia Bersama Sekata

  July09, 2010 By NorhisyamNordin In petua suami isteri  1- Sering melakukan kegiatan bersama-sama seperti makan bersama, keluar berjalan berdua-duaan, beriadah dan mandi bersama.

  2- Galakkan isteri tidur di atas lengan suami. Isteri yang penyayangakan berada di belakang bahu sebelah kanan suami ketika berjalan.

  3- Jaga agar mulut dan badan tidak berbau agar suami sentiasa mahu berseronok dengan isteri

  4- Isteri yang hangat dan romantis sentiasa mengharapkan suaminyaberada di rumah bersama-samanya

  5- Tukar gaya penampilan setelah beberapa ketika untuk mengelakkanjemu kepada pasangan.

  6- Kreatif mencipta suasana yang harmoni dan tenang dalam rumahtangga.

  7- Sekiranya ada pergaduhan atau pertengkaran, cuba ingat kembalikenangan manis semasa bercinta dan berbulan madu.

  8-Kenangkan jasa dan susah payah isteri mengandung dan melahirkananak.

  9- Sekiranya berlaku penceraian (bagi pasangan Islam untuk talak satudan dua saja) jangan mudah menghalau isteri keluar dari rumah sebelum habis edah kerana mungkin suami isteri berminat untuk bersatu kembali(rujuk).

  10- Suami kena lebih mesra dengan keluarga mentua kerana sekiranya rumah tangga menghadapi masalah, ibu bapa mentua boleh membantu dari segi nasihat.

  11- Suami jangan tumpu perhatian yang berlebihan kepada dunia luar berbanding keluarga sendiri.

  12- Isteri jangan lebih banyak masa menyibukkan diri dengan dunia luar, seperti aktif dengan kegiatan persatuan, berpolitik atau terbabitdengan jualan langsung

  13- Sentiasa berlembut dari segi percakapan, layanan kepada pasangan dan pergaulan sesama ahli keluarga.

  14- Isteri perlu berhias lebih kepada suaminya berbanding apabila keluar rumah.

  15- Menjawab setiap pertanyaan suami dengan lembut.

  16- Pasangan tua, terutama isteri jangan terlalu rapat dengan cucu,tidur dengan cucu dan tinggalkan suami tidur sendirian.

  17- Sekiranya ada masalah, bawalah berbincang. Jangan bertengkar dan masing-masing menegakkan pendapat sendiri.

  18- Fahami dan hayati sifat pasangan dan anak-anak. Suami disifatkanseperti matahari sentiasa panas, isteri bulan; cantik, lembut dan indah dipandang, manakala anak-anak pula umpama bintang iaitu sifatnya sebagai penghibur dalam rumah tangga.

  19- Suami isteri perlu mengekalkan sifat romantis dan sentiasa berhatimuda walaupun masing-masing sudah berusia.

  20- Anak-anak jangan dipaksa mengikut telunjuk dan kehendak ibu bapa tetapi beri mereka pilihan yang sesuai tetapi sentiasa awasi mereka  Ini Aku

  Cinta Dalam Islam

  PerCintaan dalam Islam

  "Sungguh aku (Rasulullah) benar-benar mengetahui beberapa umatku, datang pada hari kiamat dengan membawa kebaikan sebesar perbuktian (yang nampak putih) lalu Allah menjadikannya berhamburan/berkecai sia-sia. Tsauban bertanya : Ya, Rasulullah jelaskan kepada kami sifat-sifat mereka, kerana kami khuatir termasuk seperti mereka sedang kami tiada menyedarinya. Jawab Rasulullah: Mereka adalah saudaramu yang melakukan ibadah di malam hari, tapi apabila mereka bersunyi-sunyi dengan yang diharamkan oleh Allah, mereka mengganggu kehormatannya" [Al-Hadith]

  Antara golonggan Isteri Yang Dianggap menderhaka Kepada Suami

  Apabila dipanggil oleh suaminya ia tidak datang.
  Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:“Apabila suami memanggil isterinya ke tempat tidur. ia tidak datang nescaya malaikat melaknat isteri itu sampai Subuh.” (Riwayat Bukhari dan Muslim)

  Membantah suruhan atau perintah suami.
  Sabda Rasulullah SAW: “Siapa saja yang tidak berbakti kepada suaminya maka ia mendapat laknat Allah dan malaikat serta semua manusia.”
  Bermuka masam terhadap suami.
  Sabda Rasulullah SAW: “Siapa saja perempuan yang bermuka masam di hadapan suaminya bererti ia dalam kemurkaan Allah sampai ia senyum kepada suaminya atau ia meminta keredhaannya.”

  Jahat lidah atau mulut pada suami.
  Sabda Rasulullah SAW: “Dan ada empat golongan wanita yang akan dimasukkan ke dalam Neraka (diantaranya) ialah wanita yang kotor atau jahat lidahnya terhadap suaminya.”

  Membebankan suami dengan permintaan yang diluar kemampuannya.
  Keluar rumah tanpa izin suaminya.
  Sabda Rasulullah SAW: “Siapa saja perempuan yang keluar rumahnya tanpa izin suaminya dia akan dilaknat oleh Allah sampai dia kembali kepada suaminya atau suaminya redha terhadapnya.” (Riwayat Al Khatib)


  Berhias ketika suaminya tidak disampingnya.
  Maksud firman Allah: “Janganlah mereka (perempuan-perempuan) menampakkan perhiasannya melainkan untuk suaminya.”
  (An Nur 31)
  Menghina pengorbanan suaminya.
  Maksud Hadis Rasulullah SAW: “Allah tidak akan memandang (benci) siapa saja perempuan yang tidak berterima kasih di atas pengorbanan suaminya sedangkan dia masih memerlukan suaminya.”

  Mengizinkan masuk orang yang tidak diizinkan suaminya ke rumah.
  maksud Hadis: “Jangan izinkan masuk ke rumahnya melainkan yang diizinkan suaminya.” (Riwayat Tarmizi)
  Tidak mahu menerima petunjuk suaminya.
  Maksud Hadis: “Isteri yang derhaka hukumnya berdosa dan dapat gugur nafkahnya ketika itu. Jika ia tidak segera bertaubat dan meminta ampun dari suaminya, Nerakalah tempatnya di Akhirat kelak. Apa yang isteri buat untuk suami adalah semata-mata untuk mendapatkan keredhaan Allah SWT”

  Augerah

  Augerah
  Anak adalah anugerah ilahi...inilah perkara yang bakal dilalui kepada yang bergelar suami

  Doa Murah Rezeki